wetlands and biodiversity

Mysterier  Ta ficklampan och gå ut en sen fuktig kväll på våren för att upptäcka amfibie livet!

Salamandrarna lever ett hemlighetsfullt liv. För att lära oss mer om det behöver vi ge oss ut i natten.

Det finns många frågeställningar vad gäller salamanderns liv runt dammen på sommaren. Hur ofta och när lämnar de sitt vatten och när kommer de tillbaka? Omgås de med  varandra även på land? Om de kan välja mellan flera vatten, vilket föredrar dem egentligen?

Än mer mystiskt är deras liv på senhösten och vintern. De har dåliga fötter, en svag mun utan tänder, dåliga ögon och en kropp som inte kan hålla sin egen temperatur. I kylan kan de knappt röra sig och huden måste hållas fuktig hela tiden för att inte torka ut. De ligger i dvala ett halvår. Hur kan dessa små väsen ändå klara sig så bra?

Det är kännt att de kan äta de sina egna ungar, men när gör de det och varför? I vår ene minidamm med jättemånga ägg i och bara en större vattensalamander kvar hela sommaren blev det inte en enda salamanderunge vuxen. I den andre lika stora minidammen blev 6 ungar stora trots att det hela sommaren fanns minst tre vuxna salamandrar kvar. Liknande saker har man hittat i riktigt stora dammar. Där finns dammar som har en stor gammal population av större vattensalamander men de klarar inte att föröka sig. Tänk om man visste lite mer och kunde hjälpa dessa bestånd att föröka sig igen?
   
 wetlands tjänster projekt_swe
 
© Peter Feuerbach